İDEAM Hakkında

İDEAM, 17 Ağustos 2015 tarihinde Gazi Üniversitesi'nde araştırma ve danışmanlık merkezi olarak kurulmuş, ana faaliyet konusu istatistiki çalışmalar olan ve çeşitli boyutlarda faaliyetler yürüten bir merkezdir. Üniversite içinden ve dışından gelen akademik çalışmaların örnekleme tasarımı, saha uygulaması, soru kağıdı tasarımı, veri toplama teknikleri, deney tasarımı, istatistiksel analiz ve raporlama konularında istatistiksel danışmanlık hizmetleri vermektedir. İDEAM, bu hizmetleri bireysel işlerin yanı sıra özel veya kamu kurumlarının projelendirilmiş işleri için de gerçekleştirmektedir.

Aynı zamanda İDEAM, ulusal veya uluslararası çalışmalarda ortak olarak yer alabildiği gibi, bu proje ihalelerine kendisi de katılabilmektedir. İDEAM, bu projelerde sadece istatistiksel konularda değil, projenin diğer bileşenlerinde de üniversitenin diğer birimleri ile bir ekip olarak yer alabilmektedir.

İDEAM, danışmanlık ve proje yönetimi hizmetlerinin yanı sıra eğitim organizasyonu olarak da faaliyet gösteren bir birimdir. Eğitim programlarını modüler ve tematik bir şekilde nispeten kısa süreli olarak düzenler ve hem üniversite içindeki akademik personel ve öğrencilere hem de üniversite dışındaki kişilere verir. Bu eğitimlerin sonunda başarılı katılımcılara sertifika verilmektedir. Eğitim konuları anket hazırlama, örnekleme tasarımı, çok değişkenli veri analizi, klinik araştırmalarda istatistiksel yöntemler, yapısal eşitlik modelleri, istatistiksel modelleme, nitel analiz vb. Ayrıca veri bilimi alanında veri madenciliği ve veri analitiği gibi konularda kurslar düzenlemektedir. İDEAM ayrıca istatistiksel yazılım ve R ve Phyton gibi programlama dillerini istatistiksel uygulamalarla öğretmek için çeşitli eğitim hizmetleri sunmaktadır.

İDEAM'ın en önemli faaliyet boyutlarından biri de çeşitli istatistiksel konularda akademik araştırma yapmaktır. İDEAM bu nitelikleri ile tüm bu faaliyetlere aktif olarak katılmakta ve başta İstatistik Bölümü olmak üzere Gazi Üniversitesi'nin tüm birimleri ile paydaş olarak işbirliği yapmaktadır. Üniversite kampüsünde yer alan İDEAM, yeterli büyüklükte bir fiziki alan ve istatistiksel yazılımlar, bilgisayarlar ve diğer bilişim araçları ile yeterli donanıma sahip olarak faaliyet göstermektedir. İDEAM'da tüm iş süreçleri "kalite yönetimi ilkeleri" ve "istatistik mesleki etik ilkeleri" doğrultusunda yürütülür.

background image